יום חמישי, 12 במאי 2016

כלי פרוה שבמקרה הכניסו בו מאכל חלבי מה דינו?

שאלה

כלי פרוה שבמקרה הכניסו בו מאכל חלבי מה דינו?

תשובה

אם המאכל החלבי היה פחות מ40 מעלות צ' דינו כקר ודי בשטיפת הכלי עם סבון כדי להחזירו לדין 'פרוה'
במקרה שהיה המאכל החלבי חם נחשב שהכלי הפך מעתה להיות 'חלבי'
אם רוצים להחזיר הכלי להיות פרוה יש צורך בהגעלה דהיינו לשוטפו במים חמים עם סבון כאשר חום המים דומה או חם יותר מחום המאכל החלבי.

למעשה אם המאכל החלבי חומם מכלי אחר והוכנס לסיר הפרוה ניתן להשתמש במים שהורתחו בקומקום ולשפוך אותם על האזור שהיה במגע עם המאכל החלבי (לאחר נקיון האזור וסיבונו)
אם המאכל החלבי חומם בכלי הפרוה עצמו יש להרתיח המים עם הסבון בתוך הכלי וזו הגעלתו.

אציין בהקשר זה שאין כמעט שום צורך בסירי פרוה בבית ודי בסירי בשרי/ חלבי בלבד. 
ההסבר הוא כזה:
להלכה אם בישלתי היום דייסה חלבית בסיר הוא נחשב 'חלבי בן יומו' אז לפי פסיקת השו"ע אם אבשל בסיר זה אחר שטיפה, תפוחי אדמה או מאכל פרוה אחר הרי שיהיה מותר לכתחילה לאוכלם עם בשר (לדעת האשכנזים דבר זה מותר רק בדיעבד).

אבל אם הסיר לא היה בשימוש ב24 שעות האחרונות הרי שגם לאשכנזים מותר לכתחילה לבשל בו פרוה כדי לאוכלו עם בשר. וכן להפך, כלי בשרי שאינו בן יומו מותר לכתחילה לבשל בו פרוה על מנת לערבבו עם מאכל חלבי.

יצא אם כן שאין כמעט שום הצדקה להחזקת סירים פרוה בבית.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

המלצת העורך

מדוע חלק ממתינים 6 שעות בין בשר וחלב וחלק נוהגים פחות?

מה עניין של להמתין 6 שעות בין בשר וחלב? שני טעמים עיקריים הוזכרו לעניין: רש"י כתב: "משום דבשר מוציא שומן והוא נדבק בפה ומאריך...